Pericole – Inhalarea fumului

Fumul este un gaz, format din numeroase particule solide/lichide aeropurtate și gaze. Un incendiu domestic obișnuit produce sute de substanțe chimice, în funcție de temperatură, materialele arse și disponibilitatea oxigenului.

Fumul dăunează organismului într-un număr de modalități; afecțiuni termice, intoxicație și iritații pulmonare cauzate de monoxidul de carbon (generat atunci când nu există suficient oxigen pentru a forma dioxid de carbon), și alți compuși precum acid cianhidric și fosgen. Dioxidul de carbon (unul din principalii compuși generați de combustie ), cauzează asfixiere.

Inhalarea fumului are efecte adverse imediate, iritarea ochilor, a nasului și a gâtului și cauzarea acceselor de tuse necontrolabilă și stări de rău. Inhalarea fumului ucide în câteva minute și întunecă vederea, creând dezorientare și poate împiedica ieșirea în condiții de siguranță. Victimele își pot pierde cunoștința foarte repede, ceea ce poate provoca rapid decesul. Expunerea neletală la fum poate provoca afecțiuni pe termen lung ale sistemului respirator și nervos care reduc speranța de viață.

Cine este expus riscului de inhalare a fumului?

Orice persoană sau animal dintr-o proprietate este expus riscului

Orice persoană sau animal este expus acestui risc – în special noaptea când ocupanții dorm și nu pot mirosi fumul. Copiii și animalele cad pradă mai repede efectelor toxice/asfixierii cauzate de fum, din cauza dimensiunii reduse a corpului. Copiii sunt în mod deosebit expuși riscului în timpul unui incendiu, deoarece adesea reacționează la pericolele incendiului mai greu decât un adult.  

Cum se formează fumul în timpul unui incendiu domestic

Multe incendii produc cantități mari de fum, care se răspândește rapid în proprietate în câteva minute. 50% dintre incendiile domestice sunt cauzate de dispozitive electronice defecte sau care funcționează necorespunzător. Alte surse principale de igniție includ incendiile legate de gătit (în special când mâncarea este lăsată nesupravegheată), lumânări, țigări/trabucuri sau racorduri electrice suprasolicitate. 11% din incendiile domestice sunt provocate de copii.